Skip to main content

A történész tollából – Ify Lajos története

Írta: hirbalaton.hu
Megjelent: 2024. február 24. Szombat, 21:38

osszeomlott a szent gyorgy hegyi emmaus kapolna 60e8a238 6805323

A kommunizmus áldozatainak emléknapja táján több korabeli sorstörténet felelevenítése méltó emlékezés lehet az áldozatokra, a diktatúra elszenvedőire.

 

 

Ilyen történetek sokasága a Balaton vidékéről is felidézhető, gondoljunk csak a Szent György-hegyre visszavonuló egykori fonyódi plébános, Ify Lajos sajátos életútjára. Emmaus nevű kápolnája ma már szinte romokban áll, de korabeli lakója életére sokan kíváncsiak. Dr. Kovács Emőke történész cikkét olvashatják az alábbiakban.

Ify Lajos 1893. november 16-án Keszthelyen született. 1917-ben szentelték pappá, és a pécsi egyházmegyében szolgált: Nagynyárádon, Villányban, Kárászon. A legtermékenyebb évtizedeknek mindenképp a fonyódi tartózkodását nevezhetjük, hiszen ekkor történt meg a plébánia megalapítása, később a templom kibővítése, a harangok elkészíttetése, a felszentelés és az iskolaépítés. Ify kiválóan értett az orgonaépítéshez és a harmóniumkészítéshez is. Ezt a tudását szolgálata helyén is kamatoztatta. Az orgonaépítés mesterségét még pécsi tanulóévei során sajátította el. A zeneileg jól képzett fiatalember szabadidejét a méltán híres és nagy szakértelmű pécsi Angster Orgonagyárban töltötte. A fiatal plébános tevékenyen és segítően vett részt Fonyód egyházi, kulturális, oktatási és közösségi életében egyaránt. Nyaranta sem pihent: gyermekeket, fiatalokat táboroztatott Fonyódon és az ekkoriban még épülő Szent György-hegyi szőlejében.

A teljes cikk itt elolvasható.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb