Skip to main content

Kiállítás a boglári Vörös és Kék kápolnában

Írta: Sajtóközlemény
Megjelent: 2023. július 19. Szerda, 00:46

unnamed 1

Weiler Péter festőművész és a Balaton Offseason Instagram-oldalt működtető fotós, Bartha Dorka izgalmas művészi kollaborációra szövetkeztek: a balatoni épített környezetet dokumentáló fotók alapján Weiler Péter új műalkotásokat készít, melyek az 1989-es rendszerváltó nyár eseményeit és a kor hangulatát idézik meg. Közös kiállításuk augusztus 13-ig tekinthető meg a Kultkikötő Kápolnatárlatok keretében a balatonboglári Vörös és Kék kápolnában.

 

 

A Balaton Offseason Instagram-oldalt működtető Bartha Dorka a szezonon kívül egy retró Csepel biciklivel járja a tó alvó településeit, hogy téliesített nyaralókat, bezárt lángossütőket, restiket és emberek nélküli strandokat fotózzon. A Balaton ritkán látott, de mégis szép arcát dokumentálja, a nyári zsivajon túli nyugalom és a csend hatja át a képeit.

unnamed 2

Weiler Péter egyik központi témája a Balaton, ahol az összes gyerekkori nyarát töltötte. Ez a szerelem a tó és annak emlékei iránt egy kollektív öntudat tükre is, amely minden magyar embert szívből összeköt. A képzőművész gyerekkori nyarai közül az 1989-es volt a legemlékezetesebb, mert a rendszerváltás, a német újraegyesítés politikai szelét itt a társas üdülőkben, kempingekben, strandokon lehetett a leginkább átérezni. Egy különös egyvelege volt ez egy szokásos balatoni nyárnak és a világtörténelmi fordulópontnak. Weiler új képeivel a szabadság, mint eszme és a nyár által kínált szabad hétköznapok között keresi a párhuzamot. Az élet megy tovább, a tó vize langyos, a nyár véget ér, de már semmi nem lesz olyan, mint azelőtt.

 

A helyszín további jelentősége, hogy Galántai György 1970 és '73 között itt szervezte meg a magyar neoavantgárd kiemelkedő eseményeit, a kápolnatárlatokat. Az utolsó kiállítást pont 50 éve rendezték meg, ugyanis a hatóságok 1973. augusztus 27-én tiltották be Galántaiék tevékenységét. Mégis mindössze három év alatt közel kétszáz olyan művész állított ki a kápolnában, akiknek más úton a szocialista kultúrpolitika árnyékában arra nem lett volna lehetőségük. A magyar progresszív értelmiség legjava járt vagy dolgozott ezeken a tárlatokon, részt vettek a nyári performance-okon és alkotótáborokban.

unnamed

A Vörös és Kék kápolnához Weilert személyes emlékek is fűzik, 1991-ben 17 évesen itt, a kápolnák melletti szabadtéri színpadon adta elő MarxEngels című monodrámáját egy héten keresztül. Miközben az előadásokra készültek, a pécsi gimnáziumi osztálytársakból verbuvált társulat a templomok kertjében sátorozott.

 

Ez a helyszín a Galántai féle kápolnatárlatok miatt a magyar művészettörténet egyik legfontosabb helyszíne. Itt kiállítani óriási megtiszteltetés és egyben nagy kihívást is jelent számomra. Szeretném a balatoni történeteimet új képalkotói megoldásokkal teljesen új kontextusba helyezni. Valami nagyon újat és maradandót szeretnénk Dorkával adni az idelátogató közönségnek

 

– nyilatkozta Weiler Péter.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb