Skip to main content

Ünnepélyes kiállításmegnyitó Kaposváron

Írta: Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság
Megjelent: 2024. április 17. Szerda, 05:23

cats0525

 

 

1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus. A különböző cigány népcsoportokat képviselők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Döntés született a cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! – „Fel, cigányok!” jelmondatot. Az esemény tiszteletére az ENSZ a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította április 8-át, a cigányság pedig legfontosabb ünnepként tartja számon.

A Roma Világnapról országszerte emlékeztek meg kulturális eseménnyel, április 15-én Kaposváron a Kugler Art Galéria képeiből rendeztek kiállítást, amelyet Dani Márk r. alezredes, megbízott rendészeti rendőr-főkapitány helyettes nyitott meg. A köszöntőt követően Bogdán Anasztázia, majd Frigur Renátó tartott táncbemutatót.

A rendezvényen Kőszegi Edit filmrendező, a Kugler Art Galéria tulajdonosa, valamint Szuhay Péter múzeológus, néprajzkutató adott ízelítőt a cigány képzőművészetről, népművészetről és iparművészetről. Elmondták, hogy mára több mint ötven, magát cigányként vagy romaként meghatározó művész alkotásai szerepelnek magyar múzeumok, kiállítótermek anyagain. Kőszegi Edit magángalériájában ezen művészek legjobb alkotásai láthatóak és egyben meg is vásárolhatóak. A festmények törzsanyaga bemutatkozott már a Magyar Nemzeti Galériában, a Néprajzi Múzeumban, Pekingben, az UNESCO égisze alatt New Yorkban, Párizsban, Passauban, Stockholmban, és immáron a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságon is

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb