Skip to main content

Kiemelt területen akár 4000 forint is lehet a diákmunkások órabére

Írta: mti
Megjelent: 2023. június 02. Péntek, 15:39

diakmunka 450x225

Budapest, 2023. június 2., péntek (MTI) - A Prohuman Diákmunka iskolaszövetkezet szerint a diákmunkás átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak az idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintot is lehet keresni.

 

 

Az iskolaszövetkezet az MTI-nek küldött pénteki közleményében ismertette, hogy a diákmunka minimálbére bruttó 1334 forint óránként, a középfokú végzettséghez kötött munkáknál pedig ez 1704 forint. Az átlagos órabér országosan ennél magasabb, 1700-2000 forint körül mozog, a balatoni munkák bérezése még kedvezőbb, és a fővárosban is általában magasabbak a diák-fizetések az országos átlagnál.

 

A munka jellege mellett a bért befolyásoló tényezők közé tartozik a szakmai tapasztalat, a nyelvtudás, az életkor, és az, hogy a diák mennyire rugalmasan tud munkát vállalni. Egy jól képzett diák IT vagy mérnöki területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat - írják a közleményben.

 

Tóth Rozália, a Prohuman Diákmunka operatív igazgatója a közleményben kiemelte, jelenleg a legtöbben a különböző gyárakban, logisztikai és kereskedelmi területen, raktáros vagy árufeltöltő munkában, adminisztratív munkakörökben dolgoznak, kimondottan népszerű a ruhabolti, áruházi és gyorséttermi munka is.

 

Hozzátette, nyáron a turisztikai vállalkozások, így az éttermek, hotelek, strandok számos munkalehetőséget kínálnak, de sok idényjellegű mezőgazdasági munka is van ebben az időszakban, és könnyű fizikai munkára a gyárakban is több fiatalt alkalmaznak a szabadságok miatti kapacitáshiány áthidalására. Összességében nagyjából kétszer annyi diák dolgozik nyáron, mint az év többi részében, ilyenkor vállal munkát a legtöbb szakközépiskolás is.

 

A Prohuman tapasztalatai azt mutatják, hogy a cégek egyre bátrabban foglalkoztatnak, egyre több pozícióban diákmunkaerőt. Míg korábban főleg egyszerűbb vagy back office munkára osztottak be diákokat, ma már olyan érzékenyebb területeken is lehet találkozni velük, mint például a pénztárosi pozíció, de az sem ritka, hogy egy angolul, németül folyékonyan beszélő diákot foglalkoztatnak vezérigazgatói asszisztens pozíciójában, vagy éppen egy jól képzett diák látja el a rendszergazda feladatkörét.

 

A közleményben Tóth Rozália felhívta a figyelmet arra, hogy a diákmunka mint foglalkoztatási forma a vállalatoknak és a diákoknak is kedvező. Példaként említette, hogy 25 év alatt adómentes a diákmunkásként szerzett jövedelem, tehát a bruttó bér egyenlő a nettó bérrel, 25 év felett pedig csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót vonnak le a fizetésből.

 

A Prohuman Diákmunka rendszerében az elmúlt 12 évben több mint 50 ezer diák regisztrált, több tízezer diáknak segítettek munkát találni a legkülönbözőbb szakmai területeken.

 

A magyar Prohuman HR-szolgáltató több mint 20 éves múlttal rendelkezik a kelet-közép-európai régióban. A Prohuman cégcsoport napi szinten mintegy 20 ezer embernek biztosít munkát, és több mint ezer vállalati ügyfele számára nyújt komplex HR-szolgáltatásokat.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb