Skip to main content

Régiós íjászbajnokság Marcaliban

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2014. február 20. Csütörtök, 19:20

Csaki AlparA Boronkai Hagyományőrző és Íjász Egyesület nagy fába vágta idén a fejszéjét. Elhatározta, hogy megrendezi a Dél-Dunántúli Íjász Régió Terem- és Pályaíjász Bajnokságát.

Az út, amit választottak, ma még meglehetősen rögös. Az íjászat, mint az ősi magyar kultúra szerves része jelentős érdeklődésnek örvend hazánkban, ám leginkább annak hagyományőrző jellege került eddig előtérbe. A hagyományok tiszteletén és ápolásán túl azonban az íjászat remek lehetőség arra, hogy tömegeket mozgasson meg rekreációs, illetve sportolási, versenyzési céllal is.

A bajnokságról és a szervezéssel kapcsolatos feladatokról kérdeztem Csáki Alpárt, a Boronkai Hagyományőrző és Íjász Egyesület elnökét.

A versenysport egyre inkább elterjedőben van az íjászok körében is. Miben nyilvánul ez meg az egyesületek munkájában?

A versenysport azoknál az egyesületeknél kerül előtérbe, amelyek a MÍSZ (Magyar Íjászszövetség) elvárásainak szeretnének megfelelni, és fontosnak tartják az utánpótlást. Versenysport tekintetében csak ez az út vezethet nemzetközi sikerekhez, csak így tudunk a világ élvonalába kerülni, világbajnokságokon, Olimpiákon részt venni. Azonban mindemellett továbbra sem szabad megfeledkezni a hagyományok őrzéséről, mert van íjász, akit ez érdekel igazán.

2008-ban, mikor az egyesületünk bejegyzésre került, egy versenyt 50-60 % -os teljesítménnyel lehetett megnyerni, ma ez 80% környékén van. Tehát van eredménye a munkának.

Milyen edzési, versenyzési lehetőségei vannak azoknak az íjászoknak, akik a versenysport miatt íjászkodnak?

A MÍSZ célja, hogy az országban egy egységes edző- és versenyzőképzésen keresztül valósítsa meg azon tervét, hogy nemzetközi versenyeken is megmérethesse magát a magyar íjászsport. Ennek érdekében részletes programot dolgoztak ki a régióvezetőkkel együtt, így várható, hogy hamarosan országszerte elkezdődhet az utánpótlás hatékony megszervezése. Egyesületünk is fontosnak tartja, hogy ezen a téren is fejlődni tudjunk, ezért várhatóan hamarosan közülünk is lesz olyan, aki részt fog venni ezeken az edzőképzéseken, így felkészülten tudjuk fogadni azokat a gyerekeket és fiatalokat is, akik e sport iránt érdeklődnek.

Nem minden Egyesület tagja a MÍSZ-nek, de a mi felfogásunk szerint jobb egy ilyen szervezett közösséghez tartozni, mind szabadúszóként boldogulni.  A MÍSZ a gyűjtő szövetség, a régiók, vezetőikkel az élen tartják a kapcsolatot a tagegyesületekkel.

Egyesületünk tagjainak edzésre jelenleg a Latinka pályán található volt tekepálya ad helyet és lehetőséget. Az igazán jó edzéslehetőségeket a kisebb egyesületi versenyek adják, hiszen ezek egyben versenytapasztalattal is szolgálnak.

Idén régiós bajnokságot szerveztek. A Dél-Dunántúli Régió mekkora területet fed le?

Ez a régió három megye egyesületeit foglalja magába, Somogy, Tolna és Baranya megyéket. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bajnokságra csak ebből a régióból fogadunk nevezéseket, sőt, bárhonnan szívesen vesszük, ha jelentkeznek a versenyeinkre, mint ahogy erre számos példa adódott teremversenyünkön is. Jellemzően azonban inkább a Dunántúlról érkeznek hozzánk versenyezni.

Volt már ilyen bajnokság a régióban? Mi volt az oka, hogy elvállaltátok ezt a feladatot?

A régióban eddig úgynevezett 3D-s terepbajnokságot rendeztek. Mivel a MÍSZ a pálya- és teremversenyeket támogatja, ezért a mi egyesületünk javaslatára és szervezésében indítottuk a bajnokságot, természetesen a régió támogatásával. Ami azonban anyagi támogatást nem jelent, ehhez minden feltételt egyesületen belül kellett előteremtenünk. Az ok, amiért a szervezést elvállaltuk, az, hogy a mi ötletünket magunk szerettük volna megvalósítani.

Milyen „áldozatokkal” jár a szervezés az egyesület részéről?

A szervezés miatt az egyesület tagjai kevesebb időt tudnak a versenyre való felkészülésre fordítani. A feladatok olykor akár egész napokat is igénybe vesznek, ami, tekintve, hogy tagjaink hobbi szinten művelik ezt a tevékenységet, nem kis feladatot ró ránk a munka mellett. Az anyagi megterhelés is jelentősnek mondható.

A bajnokság a WA (World Archery) szabályai alapján kerül megrendezésre, és a rendezésben, mind a teremben, mind a pályán a biztonsági feltételeknek is meg kell felelnünk. Ehhez biztonságtechnikai ellenőröknek kell közreműködni, és bírókat is kell alkalmazni.

Sikerült támogatókra szert tenni a szervezés során?

Igen, szerencsére mindig vannak, akik a nehéz gazdasági körülmények között is támogatják rendezvényeinket. Ezúton szeretnénk megköszönni a támogatóinknak, akik hozzájárultak és segítettek, hogy megrendezhessük a bajnokság első fordulóját:
köszönjük a Marcali Csarnok Kft-nek, hogy biztosította a helyszínt a versenyhez, Marcali Város Önkormányzatának, a CHB OTP Lakástakarék Stratégiai Partnerének (Marcali, Széchenyi u. 34. Üzletsor), Havanecz Józsefnek a nyomdai munkákért, valamint a Berzsenyi Dániel Gimnázium vezetőségének, illetve azoknak a gimis diákoknak, akik közösségi munka keretében segítettek a lebonyolításban.

Továbbra is számítunk a segítségre, és bárkitől bármilyen támogatást szívesen veszünk és megköszönünk a jövőre nézve is!

Nem túl nagy falat egy ilyen bajnokság megszervezése egy egyesület számára? Vannak segítségetekre más egyesületek is?

A régió és a szövetség szervezési tanácsokkal tudott minket segíteni. Társszervezőként egy egyesület kapcsolódott be a munkába. A Segősdi Hagyományőrző és Íjász Egyesület egy mondhatni nagyon fiatal egyesület, viszont nagyon lelkesek, és nagyon komoly anyagi befektetést vállaltak, hogy rendezőként bemutatkozhassanak.

A társszervező egyesületet mi kerestük meg. Volt még egy jelentkező, de ők a drága terembérlet miatt sajnos meggondolták magukat. A két egyesület segíti egymást az eszközök kölcsönadásával és a versenytapasztalatok megosztásával is, de mindemellett jó baráti viszony is kialakult köztünk. Pozitívum, hogy az első fordulót követően több egyesület is megkeresett azzal minket, hogy most már ők is bekapcsolódnának a bajnokságba.

Szerencsére komoly az érdeklődés a résztvevők részéről is, hiszen az első fordulóban nem tudtunk minden versenyzőt fogadni a csarnok korlátolt befogadóképessége miatt, többeket várólistára kellett tennünk, akkora volt a túljelentkezés.

Túl vagytok az első fordulón. Mik a tapasztalatok? Milyen visszajelzéseket kaptatok?

Az első forduló megrendezése után több versenyző gratulált a szervezéshez. 99 versenyző volt nálunk, de mivel két nappal hamarabb zárni kellett a nevezést, nem tudhatjuk, hogy még hány versenyző maradt le a versenyről.

A régióvezető is megköszönte az első forduló után a munkánkat, de még sok a tennivalónk, és reméljük a bajnokság végén is elégedettek lesznek velünk.

Milyen állomásai lesznek még a bajnokságnak?

A második fordulóra május 18-án kerül sor a marcali Latinka pályán. A finálé július 13-án, Segesden kerül megrendezésre. Reméljük, emlékezetes versenyek lesznek.

Kicsit bővebben a második fordulóról: úgy tudom, úgynevezett „kvalifikációs” forduló lesz. Pontosan mit jelent ez?

Ez a verseny az országos bajnokság kvalifikációs versenye is lesz egyben. A versenyzők, ha elérik a meghatározott kvalifikációs szintet, jogot nyernek az országos bajnokságban való részvételre.

A bajnokságot eleve úgy hirdettük, hogy egy kvalifikációs versenyt is beépítettük. Újdonság viszont, hogy érkezett egy felkérés a Nyugat-dunántúli régió vezetőjétől, hogy vállaljuk el az ő régiójuk kvalifikációját is. Mi ezt a felkérést elfogadtuk, tehát legközelebb ezen 6 megye versenyzőit várjuk elsősorban, de bárkit szívesen látunk az országból.

Mivel ez a forduló kültéren kerül megrendezésre, itt már minden nevezőt tudunk fogadni, és látványos verseny lesz az érdeklődők számára is. A mezőnyt ketté fogjuk osztani, így minden versenyzőnek megadjuk az esélyt. A nevezés elindulásakor már tudatjuk, ki mikor állhat a lővonalra.

Mivel lehet a kvalifikáción kívül vonzóvá tenni a bajnokságot az íjászok számára?

A bajnokság résztvevőit azzal is próbáltuk ösztönözni, hogy egy Skorpió íjat ajánlottunk fel a nevezőknek, amit a bajnokság utolsó fordulójának helyszínén fogunk kisorsolni. Az íjat olyan versenyző nyerheti meg, aki MÍSZ tagegyesület tagja, és mindhárom fordulón részt vesz. A díjazást is próbáltuk egyedivé tenni, így egy különleges DDR-es logóval ellátott plakettet adunk az első helyezetteknek.

A távolabbi célokról: jövőre is lesz bajnokság?

Igen, a bajnokságot jövőre is szeretnénk megrendezni, lehetőleg úgy, hogy a helyszínekkel minél jobban lefedjük a régió területét. A pozitív visszajelzésekből ítélve akár 5 fordulót is el tudnánk képzelni jövőre. A rendezéssel kapcsolatos kérésünket, mint az egyesület tagjainak együttes kérését már el is juttattuk írásban a régió vezetőjéhez. Egyesületünk tagjai úgy gondolják, hogy ilyen bajnokságok szervezésével tehetünk legtöbbet a magyar íjászatért.

{besps}2014/2014-02-20-19-17-03{/besps}

Navigáció a nyilakkal lehetséges, illetve a galéria automatikusan töltődik a lejátszás gombra kattintva. Nagyobb méret jobb egérgomb ... megnyitás új lapon.

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb