Skip to main content

Kobudo edzésen a karatékák

Írta: Koronczay Miklós
Megjelent: 2016. június 13. Hétfő, 11:29

 IMG 1376

Ha szombat, akkor futóedzés. Ezt már régóta megszokhatták a karatékák, hiszen minden szombat reggel futóedzésen vesznek részt a Latinka pályán.

 

Természetesen a verseny- és vizsgaidőpontok függvényében alakul a táv hossza, és a nehézségi fok is, mert a versenyek előtt már a Nagypincénél van a cél. A nagyobbak számára a közös bemelegítés után 10 kör az adag, a többieknek pedig életkortól függően 4-6 kört kell először még séta és futás fél-fél körös váltakozással megtenniük. Itt a cél, hogy 8 évesen 1.000 m-t, 10 évesen pedig 2.000 m-t tudjanak megállás nélkül lefutni a fiatalok. A létszám hétről-hétre változik, és sokszor a szülők is bekapcsolódnak, ki végig, ki csak néhány kör erejéig.

 

A június 10-i futóedzésen 10 fővel vettünk részt, amely után Sensei Horváth Attila 3. danos ju-jutsu mester vezetésével megkezdődött az első Kobudo edzés. Japánban a szamurájok korában csak ők viselhettek fegyvert, és jogukban állt bárki alacsonyabb kasztba tartozót megölniük. A földművesek ez ellen úgy védekezhettek, ha puszta kézzel fel tudták venni a harcot /karate irányzatok kialakulása/ vagy az általuk használt szerszámokkal szálltak szembe a kardforgató szamurájokkal. Így lett a szerszámnyélből bot /bo/, a cséphadaróból /nunchaku/ és a sarlóból /kama/ is fegyver a kezükben. A Kobudo tehát ezekkel a fegyverekkel végrehajtott támadó és védekező technikákra épül, melynek gyakorlója kezében egy esernyő, sál, vagy kötéldarab is megfelelő eszköz az önvédelemre.

 

A bot /bo/ az első fegyver, amelynek használatát el kell sajátítani, melynek 3 mérete van. A hosszú bot /tambo/ kb.180-200 cm hosszú, a félbot /hanbo/ kb.90-120 cm, és a rövidbot /kahsino bo/ kb.40-60 cm hosszú a használója testmagassága függvényében. Lázasan készültünk az első edzésre, így a legfontosabb feladat volt, hogy beszerezzük a szükséges szerszámnyeleket, és méretre vágjuk. Először a hanbo állásaival, és technikáinak alapjaival foglalkoztunk, mert az itt megtanult fogásokra, átvételeire épül pl. a nunchaku forgatása is. A Sensei a Kobukai Kodudo Szövetség Vezetőjének, Soke Wladó Schmidt 10. danos mesternek az első számú tanítványa, és ez a mozgásán is rögtön észrevehető volt. Az alapállások, és fogások mellett a szerbiztonság megszerzése érdekében a bot feldobása, forgatása is szerepelt a gyakorlatok között, amelyek közül egyelőre az egyik legfontosabb volt a földre esett bot szabályos felvétele.

 

Edzéseinken eddig is nagy hangsúlyt fektettünk a kyokushinkai karate, a judó, ju-jutsu technikáinak elsajátítására, és a most megkezdett kobudó tréning is hozzájárulhat nemcsak a mozgáskoordináció fejlesztéséhez, hanem ahhoz is, hogy a tanítványok a pusztakezes támadások mellett elsajátíthassák a fegyveres támadások elleni védekezés alapjait, és a különféle eszközök használatát.

 

Sensei Horváth Attila 3. danos mesterrel 1 hét múlva vasárnap folytatjuk a tréninget, de biztos vagyok abban, hogy addig is mindenki otthon gyakorolja a tanult elemeket.

 

Marcali, 2016.június 12.

 

Koronczay Miklós 1. dan
klubvezető

 

A galériához kattintson a képre!

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb