Skip to main content

Bene Ferenc, a somogyi legenda

Írta: Somogy Vármegyei Kormányhivatal
Megjelent: 2024. február 27. Kedd, 22:41

kov 4619

A legendás labdarúgó, Bene Ferenc relikviáiból nyílt kiállítás kedden, a balatonszárszói Polgármesteri hivatalban.

 

 

A nyolc vitrinbe rendezett tárgyakat a Puskás Intézet mutatja be a nagyérdeműnek, Kaposvár után immáron a második helyszínen.

A tárlatnyitón dr. Neszményi Zsolt főispán köszöntőjében kiemelte, hogy olyan példaképekre van szüksége a világnak, mint amilyen Bene Ferenc volt.

A legendás sportoló – aki idén lenne 80 éves – a legsikeresebb somogyi futballista a mai napig. 1461 mérkőzésen lépett pályára és 1416 gólt szerzett. Rúgta a bőrt klubcsapatokban és a válogatottban egyaránt, itthon és külföldön a legmagasabb szinteken, Európa-bajnokágon, világbajnokságon, olimpián. Bene Ferenc nyolcszor nyert magyar bajnoki címet, háromszor Magyar Kupát, az 1964-es olimpia gólkirálya volt, aranylabdás legenda, aki kétszer is megkapta itthon az Év labdarúgója címet.

- Nem véletlen tehát, hogy az utánpótlás-nevelésben élen járó kaposvári futballakadémia a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia nevet viseli, ezzel is tisztelegve Somogy vármegye legsikeresebb futballistájának emléke előtt – tette hozzá dr. Neszményi Zsolt.

A kiállításon látható tárgyak Bene Ferenc hagyatékának részei. Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója a tárlatnyitón elmondta, hogy tavaly a neves sportoló fia kereste meg az intézetet azzal, hogy őrizzék meg és kezeljék a hagyatékot, megelőzendő a féltve őrzött tárgyak elkallódását, külföldre kerülését. A tervek szerint a kiállítás anyagát több vidéki helyszínre elviszik, sőt, a határon túli bemutatását is tervezik.

A látogatók Balatonszárszón többek között megnézhetik Bene Ferenc olimpiai és bajnoki aranyérmeit, díjait, kitüntetéseit, az eredeti mezeket, zászlókat, fotókat és műsorfüzeteket is.

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb