Skip to main content

A Zeneiskola valahogy mindig novemberben költözik...

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2023. november 27. Hétfő, 22:06

1 405798487 301191532882531 761214704082112192 n

Bereczk Balázs alpolgármester úr  Facebook bejegyzésében a Marcali Hidas Frigyes Zeneiskola hányatott sorsát „járta körül”. Alábbiakban a teljes bejegyzés és a poszthoz kapcsolt dokumentum értékű fotókat is láthatják.

 

 

34 és 11 évvel ezelőtt is költöznie kellett (De mekkora különbség volt az akkori és a mostani költözés között!), ezért gondoltam bemutatom az elmúlt két költözést és hátterét, különösen azért, mert az előző kettőnek így vagy úgy aktív részese voltam:

1989. novemberében egy új, önálló intézmény jött létre a Petőfi utcában. A városnak (akkor még tanács) és a szülők munkájának (az akkor ültetett fák még ma is megvannak) köszönhetően az addig a Noszlopy iskolában és a Kultúrházban működő iskola költözhetett új otthonába, ahol koncertterem, tanszakonként külön terem, irodahelység, udvar várta a tanárokat és diákokat. Érdemes elolvasni a Somogyi tudósítását. Ekkor trombitásként vehettem részt a megnyitón!

Aztán eltelt 23 év (2012-ben járunk), és jött a nagy központosítás első fele: a kistelepüléseken megszűntek az okmányirodai feladatok, gyám és gépjármű ügyintézés, de nem volt az államnak önálló ingatlana. Ezért jött az ötlet: szerezzünk egyet az önkormányzattól.

Akkor már üres volt a kórház igazgatási épülete, a tüdőgondozó, a szakrendelő, de egyik sem felelt meg a Kormányhivatal elvárásainak.

Ezért szeptemberben a Petőfi utcai Zeneiskolára esett Kaposváron a választás. https://marcaliportal.hu/?view=article&id=5836

Mit tudott tenni az önkormányzat? Keresett egy épületet, amit átalakíthat Zeneiskolává. Szóba jött a Civil Ház és a Művelődési Ház.

Az iskola vezetése az utóbbi mellett döntött, így elindult a munka a termek kialakításával, hangszigetelésével. Közfoglalkoztatottak, neves cégek dolgoztak azért, hogy az adott lehetőségek közül a legjobb valósuljon meg. Nem mellesleg 10 millió Ft-ot költöttünk a beruházásra. Hogy jól sikerült, arról ez a video tanúskodik: https://www.phonestar-hangszigeteles.hu/marcali...

Nem egészen 3 hónap alatt elkészült a zeneiskola új helye. A karácsonyi növendékhangverseny már a Művelődési Házban volt!

Ekkor még az önkormányzat felelt az iskolák működtetéséért. De 2017-től ez is megváltozott, a Tankerületek átvették a működtetés feladatát is.

És eljött 2023... A Zeneiskola újra költözött, most már a Gimi épületébe. Hangszigetelés már nem kellett. Koncertterem sem kellett. Ehhez a költözéshez a városnak már nem volt köze.

A képeken látszik Művelődési ház felújítása és a jelenlegi állapot.

 

A galériához kattintson a képre!

 

A galériához kattintson a képre!

 

 

 

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Interjúk - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb