Skip to main content

Becsengettek… Beszélgetés Szilágyi Istvánnal…

Írta: Vágó Zoltán
Megjelent: 2014. szeptember 02. Kedd, 21:18

szilagyi istvanA második tanítási napon kerestem fel Szilágyi Istvánt a Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatóját. A 2014-2015 tanév indításáról kérdeztem.

Elsőként az intézménynévről kérdezem.

Iskolánk neve 2014. szeptember elsejétől Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola.

Intézményegységeink: Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskolája, Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Hóy Tibor Általános Iskolája és Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Hidas Frigyes Alapfokú Zeneművészeti Iskolája.

Az elmúlt tanév elején voltak gondok a tankönyvekkel. Mennyire volt zökkenőmentes az indulás?

A tankönyvellátással kisebb problémák voltak. A Noszlopy iskolában egy, a Mikszáth iskolában két tanuló nem kapta meg a könyveit. Ők egyáltalán nem kaptak tankönyvet, ezt a problémát a mai napon jeleztük és a lehető leghamarabb rendezik azt. Arra is volt példa, hogy a két tagiskola könyveit megcserélték, de ezt házon belül gyorsan rendeztük. Van még néhány tankönyv, ami nem érkezett meg és néhány kényszerű módosítás is szükséges.

A kiszállítás a jelzett időben, korrekt módon megtörtént, mondhatom percre pontosan. Mind a két tagintézményben egy-egy pedagógus kolléga fogadta a könyveket, rájuk nagy teher nehezedett. Köszönöm a munkájukat!

Beszéljünk a tanulólétszámról. Úgy tapasztaltam az évnyitókon, hogy mind a két iskolában nagy létszámú első osztályok indulnak. Lesz még változás?

Jelenleg két olyan tanulónk van, akik egy a környező iskolából szeretnének átiratkozni a Noszlopyba. Igyekszünk meggyőzni a szülőket, hogy ez ne történjen meg, mert semmi nem indokolja. Magatartási, beilleszkedési okokból egyébként is csak a legvégső esetben célszerű iskolát váltani.

Ma is beiratkozott egy kisfiú, de ő is abba a kategóriába tartozik, amikor családi, munkavállalási ok áll a háttérben.

Valóban sikerült szinte ugyanazzal a tanulólétszámmal kezdeni a nevelési évet, mint ahogy az elmúlt tanévet zártuk. Sem a Noszlopyban, sem a Mikszáthban, de még Nemesviden sincs visszaesés.

Azzal a jelzővel is egyetértek, hogy nagy létszámú osztályok indultak. A Mikszáth iskolában két osztály, mindkettőbe 27 gyereket írattak be, a Noszlopyban három osztály indult. Ezek közül kettőbe 26 gyereket, a harmadik osztályba 24 gyermeket írattak be a szüleik.

Ez már előre vetíti azt a kellemes problémát, hogy amikor felsősök lesznek ezek a gyerekek és nagyobb létszámban érkeznek még hozzájuk tanulók, akkor előfordulhat, hogy új tanulócsoport indítását kell kérnünk.

Nem lett volna jobb 3-3 osztályt indítani?

Nem hiszem, hogy erre egyelőre szükség lenne. Most is és korábban is elmondtam, hogy az épületek nagysága, infrastruktúrája, a mellékhelyiségek száma, a tornatermek kapacitása ezt nem indokolja. Amennyiben hatékonyan, eredményesen, a tanulók és a szülők megelégedésére kívánjuk továbbra is végezni dolgunkat, annak nem a túlzsúfolt, a lehetőségeket figyelmen kívül hagyó létszámnövelés a kulcsa.

Úgy gondolom a nyárvége egyik legnehezebb feladata az órarendek elkészítése.

Igen, nagyon nehéz volt elkészítenünk, megszerveznünk a pedagóguskollegák ás a tanulók munkáját. Sok az áttanítás, nehéz volt összehangolni az órarendeket. Egy kicsit javult a helyzet azzal, hogy véglegesítettek egy matematika-technika szakos kolleganőt és van egy új kollegánk, a testnevelő tanár Kovács Bence személyében.

Ahogy tudom a Mikszáthban egy beázással indult a tanév, itt pedig még dolgoznak az iparosok.

A Mikszáthban már dolgoznak a hiba elhárításán, de a megoldás nem egyszerű. Jelenleg úgy tűnik csak nagyobb bontás árán hárítható el a hiba. Itt a Noszlopyban ezen a héten végeznek a munkákkal. Most is és a korábbi hétvégéken is folyt a munka, a szakemberek és a technikai személyzet tagjai igyekeznek mindent megtenni, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzanak.

Nem hallottam sem szülőtől, sem gyerektől, se Kollégától reklamációt. Mindenki nagyon örül annak, hogy sok év után végre ezek a felújítások elkészülnek. Ez egy nagyon régi épület, sok meglepetés érte a kivitelezőket, amikor felbontották a padozatot és kibontották a vakolatot. Mi mindannyian a végeredményt várjuk türelemmel, mert az, amit eddig láttunk az nagyon szép, igazán gyermekbarát megjelenés. Én már a tanév végén elmondtam, hogy elképzelhető lesz egy-két napos csúszás, és ezt mi tudomásul vesszük. Az eredmény a fontos! Az pedig csodálatosan szép lesz!

A tisztasági festések gondolom megtörténtek...

Igen, de sajnos csak a minimális, elengedhetetlenül szükséges. Előbb, vagy utóbb, de fel kell állványoznunk és meg kell csinálni a teljes festést. A nyílászárókkal is kell kezdenünk valamit, mert azok nagyon elhasználódtak. Meggyőződésem, hogy egy energiahatékonysági vizsgálat hamar megállapítaná, hogy néhány év alatt a fűtésköltségben jelentkező megtakarítás fedezné a nyílászárók cseréjét.

Programokban nagyon gazdag volt a megelőző tanév, a nagy pályázatotoknak köszönhetően. Hasonló lesz az idei is? Kitart még a pályázat?

Szerintem igen. Nem lesz annyi program, viszont most ebben a tanévben kerülnek használatba azok az eszközök, amelyeket a pályázat segítségével tudtunk beszerezni. Reményeink szerint nem lesz labdahiány, nem lesz tornaeszköz, kerékpár hiány. Nagyon sok oktatási eszköz, digitális tananyag most kerül ki a tantermekbe.

Lesznek még újabb foglalkozások, képzések a gyerekek és felnőttek számára is. Az igazán „nagy durranások" egy része már megvolt. Nem lesz több külföldi nyelvi tábor, idén még két erdei iskolai csoport indul, és vissza van még egy sí tábor.

Az előző év inkább a szabadidős tevékenységről szólt, ez a tanév a szakmai, nevelési, oktatási anyagokról, tevékenységekről fog szólni.

Az év végi interjúdban is beszéltünk már róla, de ma már itt van a kezdet hamarosan. Egy jelentős program kezdődik a hónap végén a Noszlopy iskolában. Az „Egész életen át tartó tanulás" program keretei között írt ki pályázatot a Tempus Közalapítvány és a Comenius Iskolai Együttműködés, melyre a Noszlopy iskola „Hand in hand for a wonderful land" címmel nyújtott be tendert. Nyertek és már a Portálon is többször hírt adtam az egyes állomásokról. Szeptember végén a Noszlopy látja vendégül a program részvevőit. Mit tudhatunk meg előre a rendezvényről?

Úgy gondolom ez a rendezvény lesz ennek a nevelési évnek talán a legfontosabb rendezvénye. Az előkészületeket Fehér- Kun Andrea kolleganőm precízen végzi. Már az előző tanévben intézte a szállásokat, az étkezést, az utaztatás szervezését. A logisztikája a programnak, - gondolok arra, hogy Budapestről ide kell szállítani az érkezőket, stb..- már rendben van. A vendégek fogadására is készen állunk.

Úgy gondolom, és abban reménykedem, hogy a város is „észreveszi" ezt a programot. 51 fő fog érkezni 8 országból. Kétharmada gyerek, a többiek a kísérők. A tanulók egy részét családok látják vendégül. Érkeznek vendégek: Angliából, Bulgáriából, Lengyelországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból, Szlovéniából és Törökországból.

Milyen programok lesznek?

Természetesen megmutatjuk az iskolánkat, a gyerekek, a felnőttek betekinthetnek a tanórákra. Ebben az időszakban lesz a TÁMOP –os pályázatunk labdajátékos napja, élünk az adottságunkkal, hogy van egy alapfokú művészeti iskolánk, lesz egy nagy táncház. Szeretnénk, ha a Zeneiskola is kapcsolódna a programokhoz, terveink szerint a MARCATO fogná a vendégeinket. Meghívást kaptunk a városházára is egy rövid látogatás erejéig. Kirándulást szervezünk Keszthelyre, Badacsonyba. Természetesen lesz Balatoni hajókirándulás is. Egy délelőtt pedig csak szakmai program lesz. A projekt célja a környezettudatos magatartás elsajátítása, egy élhetőbb, barátságosabb, „zöldebb", gyönyörűbb világ, melyet kéz a kézben, egymást segítve, megértve igyekszünk megteremteni. A két éves program, jövő májusban ér véget. Még a vendégek fogadása és két utazás van vissza és sikeresen befejezzük, amit vállaltunk.

Hogy olvasóink értsék, minden országba elutaznak a résztvevők egy-egy alkalommal. Tehát mindenki, mindenkinél vendégeskedik.

Igen, bár lesz annyi az eltérés, hogy bulgáriai utazás nem szerepel a programokban, mert ők később csatlakoztak hozzánk. Azt is tudni kell, hogy a lengyelországi nyitó és a törökországi záró rendezvényen a szakmai feladatok egyeztetése, értékelése a téma, így oda nem utaztak és utaznak diákok.

Köszönöm a beszélgetést!

Sport - Legfrissebb
Városunk - legfrissebb
Közelben - Legfrissebb
Kultúra - Legfrissebb
Közérdekű - Legfrissebb
MTI - Legfrissebb
Kék hírek - Legfrissebb